elhivatott emberek, rejtett értékek, válogatott kulturális huncutságok

2016. április 1., péntek

Apa bőrében – Szabó Borbála: Álváltozott gyerekek

Azok számára, akik ismerik a szerző színpadi műveit és az Éva magazinban Nényei Borbála néven írt tárcáit, nem okoz különösebb meglepetést ez a groteszk humorú mesekönyv, amely biztosan nem lesz bestseller, ám szórakoztató rétegirodalomként jól megállja a helyét az enyhén neurotikus értelmiségi családokban szocializálódó 5-12 évesek körében. A magazinos írásokhoz képest a szerző hátrébb lép, szerepe annyi csak, mint egy anyának általában: pelenkázás közben idétlenül gügyög, ráordít szívéből szakasztott magzataira, és időről időre lecseszi apát. Anya csak egy van, büdös kölök viszont három, a túlerőhöz nem fér kétség.
A történetek hétköznapi eseményekkel indulnak, innen lépnek át a gyermeki elmeműködésnek megfelelő természetességgel a fantázia, a mese, az álom világába. A kulcs: a cselekményszervező erővé emelt szerepjáték. A címadó mesében (Átváltozott gyerekek) teljesül az ötéves Kamilla és a nyolcéves Miklós vágya: előbbi Tomsi, a kistesó, utóbbi pedig apa bőrében találja magát, így tapasztalják meg, hogy semmivel sem könnyebb a mások élete. A Mindenkipipőkében a család tagjai a szőnyegen játszva, egymás után veszik fel és formálják a saját képükre a klasszikus mese szerepeit.
Színházi mesében a gyerekek nézőből aktív résztvevővé válnak, amikor a kulisszák mögött bóklászva a Diótörő színpadán találják magukat. A mesék észrevétlenül vezetnek rá az eltérő nézőpontok és értelmezések létére, e latens hermeneutikára pedig ez a korosztály már igencsak fogékony. A Barbik és vonatok alulmarad a többi írással szemben, másfelől azonban hatásosan ijesztgethetjük a benne szereplő Trutyi Dutyival a vasárnapi ebédben turkáló csemeténket (Trutyi Dutyi ugyanis a válogatós gyerekek képzeletbeli büntetőtábora, vagy ha úgy tetszik, Pokla, ahol mindenkinek az általa leginkább gyűlölt élelmiszert kell fogyasztania, non-stop). Ha pedig merő véletlenségből ismerünk olyan szakbarbár fiúcskát, mint a kis Miklós, a vonatkozó mese olvastán feltétlen vigyük el a Közlekedési Múzeum ideiglenes Titanic-tárlatára, ahol garantáltan észrevételez néhány pontatlan adatot.
Orosz Ildikó
Rácz Nóra rajzaival. Pagony, 2012, 103 oldal, 2560 Ft
A cikk a Magyar Narancsban jelent meg (2012/19).

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Az oldalról

Az oldalról
Orosz Ildikó budapesti újságíró, szerkesztő, fordító szerzői oldala. Válogatás különböző helyeken megjelent régi és új írásokból, fordításokból. Infók saját könyveimről és szerkesztéseimről.

Népszerű bejegyzések

Archívum

Szerző: Orosz Ildikó. Tulajdonos: a cikk végén feltüntetett sajtótermék. Idézz ennek fényében. Üzemeltető: Blogger.